Top 10 najboljih grčkih jela

Grčka kuhinja, koju karakterišu jela iz doba antike, masline, smokve i med, tradicionalna jela, poput jagnjećeg pečenja, kao i moderna jela, predstavlja veoma bogatu i raznoliku gastronomsku ponudu ove zemlje.

Grčka je dom nekih najboljih i najsvježijih svjetskih sastojaka koji se koriste u jelima. Spektakularni morski plodovi, najsvežije povrće, vina i poslastice nešto su što se ne može zaobići. S obzirom da mnogi već sada planiraju da svoj sljedeći godišnji odmor provedu u Grčkoj, donosimo vam listu 10 najboljih grčkih jela koje možete sami spremiti kod kuće, a kasnije ih naravno probati u grčkim restoranima.
1. Sve vrste maslina
Od svih vrsta jela sa ove liste, masline predstavljaju pravu “grčku“ namirnicu. U antičkoj Grčkoj masline predstavljaju obilježje ishrane, a sam plod masline je dar od bogova gradu Atini. Pored samog ploda masline u grčkoj kuhinji se gotovo u svim jelima koristi i maslinovo ulje.

masline-grcka

2. Riba i morska hrana
Grčka je zemlja sa jednom od najdužih obala na svijetu i čak 1400 ostrva (od kojih je nastanjeno 227), zbog toga nije ni čudno što su grčka nacionalna jela prožeta ribom i morskom hranom. Iako možda djeluje čudno ili zastrašujuće na prvi pogled, salata sa komadima hobotnice je veoma ukusna. Još jedno od zanimljivih jela jeste Saganaki sa škampima, pečeno jelo preliveno ljutim paradajz sosom i feta sirom.

morski-plodovi-grcka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Pita sa feta sirom
Feta sir je također jedna od glavnih namirnica mnogih grčkih jela. Glavni sastojak pite sa feta sirom je pored samog sira i špinat. Ova pita se može probati u mnogim grčkim restoranima, ali i u prodavnicama brze hrane. Veoma lako se pravi, sa samo nekoliko sastojaka, pa se može praviti i kod kuće.

pita-sa-fetom-1024x742

4. Keftedes
Veoma ukusne pljeskavice ili kuglice sa povrćem. Uz ove hrskave pljeskavice kao piće se najčešće preporučuje bijelo vino. Predstavljaju jedno od omiljenih jela turistima, lako se prave kod kuće i ukusom vas vraćaju u Grčku.

Keftedes

>>> Pogledajte ponude za ljetovanje u Grčkoj <<<

5. Suvlaki
Suvlaki predstavlja mješavinu mesa sa roštilja i povrća. Po nekima podsjeća na kebab iz Velike Britanije, ali ipak ima svoj poseban ukus. Najčešće se služi uz dodatke kao što su pita i salata, čips ili Tzatziki sos.

suvlaki.

6. Taramosalata
Predstavlja jedan od najboljih grčkih umaka. Najčešće se služi uz “meze” i savršena je za serviranje uz vruć hljeb ili svježe povrće. Ne preporučuje se kupovina ove salate u supermarketima jer je obojena crvenom aromom koja ne daje pravi ukus salate.

SAMSUNG CSC

7. Punjeni listovi vinove loze (Dolmadakia)

Listovi vinove loze se koriste u grčkoj kuhinji još iz doba Aleksandra Velikog. Ovo jelo je slično sarmama, tačnije predstavlja urolane listove vinove loze koji su ispunjeni rižom, mesom i začinima. Kao i Taramosalata i ovo jelo se može pronaći u supermarketima, ali ni ono nema svoj prirodan ukus kao kada je napravljeno po tradicionalnom grčkom receptu.

dolmadakia-grcka-1024x557

8. Baklava
Predstavlja veoma ukusnu poslasticu karakterističnu za balkanske zemlje. Baklava je kolač punjen filom od oraha, natopljen u sirupu od rastopljenog šećera. U Grčkoj se uz baklavu najčešće pije jaka crna Grčka kafa.

baklava-grcka

9. Grčka kafa

Priprema se u posebnim briki posudama (slične džezvi). Kafa je veoma jaka i zbog toga se ne preporučuje njeno konzumiranje u kasnim satima jer ćete ostati budni cijelu noć.

grcka-kafa

>>> Pogledajte ponude za ljetovanje u Grčkoj <<<

Izvor: Turizamputovanja.com