Jednostavni “trikovi” koji će vaše ruke učiniti 10 godina mlađim!

Ruke obično odaju vašu dob, jer koža ruku stari brže od kože lica. Međutim, to možete izbjeći ako se pravilno brinete o njima. Česti kontakt sa sapunom može učiniti vaše ruke suhima i uzrokovati ljuštenje. Slijedite ova jednostavna pravila kako biste to izbjegli.

20

PRANJE RUKU – Nemojte koristiti antibakterijski sapun osim ako je neophodno. Izbjegavajte parfeme koji isušuju vašu kožu i mogu izazvati iritacije. Odlučite se za hidratantni sapun s uljem jojobe, maslinovim uljem ili Aloe verom. Operite ruke toplom, ali ne vrućom vodom kako biste očuvali prirodni zaštitni sloj. Izbjegavajte električne sušače kada je moguće i umjesto toga koristite papirnate ručnike.

KORISTITE ZAŠTITNE RUKAVICE – Vaše ruke su stalno pod stresom zbog vanjskih faktora poput hladnoće, hemikalija i suvog vazduha. Kako biste smanjili štetu, trebali biste imati sve rukavice za sve prilike:kožne ili krznene rukavice ili rukavice za hladno vrijeme. Gumeni ili proizvodi od lateksa za kućanske poslove (pranje posuđa, podova itd) i rukavice od tkanine za vrtlarenje.

HIDRATANTNI PROIZVODI – Dobra krema za ruke je važna kao i sapun ili šampon, stoga ga odaberite i mudro koristite. Nanesite kremu po potrebi, ali ne manje od dva puta dnevno (ujutro i naveče). Za najbolji efekat, nanesite kremu i stavite pamučne rukavice prije spavanja.Vaša koža treba vlagu iznutra i izvana, pa pijte dovoljno vode. Kupite ovlaživač vazduha i uključite ga kada je vazduh suh.

REDOVAN PILING I MASKA – Osim kreme, vaše ruke trebaju maske i piling. Maske za ruke napravljene su od proizvoda koje često imate u vašem frižideru. Na primjer, pomiješajte pola avokada, žumance i kašičicu sok od limuna. Nanesite je na svoje ruke i ostavite 20 minuta. Kao piling možete upotrijebiti mješavinu maslinovog ulja i šećera.

KREMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM – Jedan od glavnih znakova starenja je hiperpigmentacija kože. Razlog nije uvijek u starenju ili disfunkciji jetre, nego u efektu sunca. Da biste izbjegli obilne pigmentacijske mrlje, redovno nanesite zaštitu od sunca na svoje ruke. Agrumi su dobro prirodno “bjelilo”. Na primjer, možete redovito napraviti masku od 1 kašike soka od limuna, 1 kašike mlijeka i 1 kašičice meda.