Sredstva za čišćenje koje ne smijete zajedno kombinovati

Kada trebamo očistiti neku tvrdokornu prljavštinu u kući, često ćemo udružiti nekoliko različitih sredstva za čišćenje da bi s manje muke riješili problem. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti sigurna samo ako je ne miješate sa drugim sličnim proizvodima.

cleaning_products_476x290-gif-20151203121130.gif-q75,dx720y432u1r1gg,c--

Dvije različite vrste sredstava za čišćenje odvoda

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje učinkovito ubijaju bakterije. Ako ne uklonite neugodan miris ili začepljenje u jednom korištenju, bolje je pozvati stručnjaka poput vodoinstalatera, nego kombinovati dva ili više različitih proizvoda. Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju ili ispustiti pare štetne za zdravlje ukućana.

Hidrogen peroksid i alkoholno sirće

Kombinacija peroksida i sirćeta česta je u kućnim pripravcima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je riječ o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da je ne miješate u istoj posudi, jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i disajni sistem osobe koja stoji nad njime.

Izbjeljivač i alkoholno sirće

U teoriji, ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kućanstva, ali u praksi plinoviti hlor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem, te pečenje i suzenje očiju.

Izbjeljivač i amonijak

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne miješate s izbjeljivačem, jer u kombinaciji prave kloramin. Ovaj plin ima vrlo slične posljedice po ljudsko tijelo kao i plinoviti hlor, a izaziva i bolove u prstima te nedostatak zraka u plućima.

Izbjeljivač i medicinski alkohol

Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe disajnog sistema. Stručnjaci savjetuju da izbjeljivače nikad ne miješate s drugim kemijskim sredstvima, već samo vodom.

Izvor: Zadovoljna.hr