Sobne biljke u službi zdravlja

Jeste li znali da su neke sobne biljke prečišćivaći zraka?

Aloja
Alojin gel smiruje opekotine od sunca, ujede, i posjekotine, ali aloja također može da detoksikuje tijelo i odlična je za pročišćavanje vazduha. Aloja čisti vazduh od štetnih hemikalija u proizvodima za čišćenje. Kada je količina štetnih hemikalija u vazduhu jako velika, na lišću aloje se pojavljuju braon pjege.
Bršljan
Bršljan ima nevjerovatne sposobnosti filtriranja vazduha. To je najefikasnija biljka kada je u pitanju absorbovanje formaldehida, a čak je i laka za održavanje. Bršljen može biti visoko ili nisko i preferira umjerenje temperature i srednju osvjetljenost.

brsljan-saksija
Fikus
Ako ti gajenje biljaka ne ide od ruke, fikus je možda prava stvar za tebe. Lako raste u lošem osvjetljenju i u hladnim uslovima. Fikus eliminiše toksine i prečišćava vazduh.
Spatifilum
Vrlo lako se održava. Dobro se drži na hladnoći i u mračnijim uslovima, a smanjuje nivo toksina u vazduhu.

spatifilium-(1)-48587-500x0
Filadendron
Izuzetno dobro upija formaldehid. Traži umjereno zalijevanje i umjerenu osvjetljenost.
Bambus
Atraktivna i umirujuća biljka, bambus je jedan od najefikasnijih filtera vazduha. Čisti vazduh od benzena i trihloroetilena. Treba ga dobro zalijevati i smjestiti u hlad ili indirektno na sunčevo svjetlo.

img_cuidados_del_bambu_de_la_suerte_37630_orig
Dracena
Ova biljka može da raste do plafona, što je čini pogodnom za uređenje i popunjavanje prostora. Uklanja toksine, poput ksilena, trihloretilena, i formaldehida iz vazduha. Voli puno sunca.

dracena-marginata-in-pot-3d-model-max-obj-fbx-mtl
Zlatna puzavica
Zlatna puzavica je jednostavna i lijepa biljka koja također spada u najbolje prečišćivaće vazduha. Ona raste najbolje na hladnim temperaturama i niskim nivoima sunčeve svjetlosti. Može da eliminiše formaldehid iz vaduha i korisno ju je imati u dnevnoj sobi.

zlatna-puzavica-biljka-novac-lisa-foto-profimedia-1420896183-606423

Indijsko pero
Ova biljka napreduje bez mnogo svijetla i vode. Također je vrlo efikasna u apsorbovanju ugljen dioksida i oslobađanju kiseonika tokom noći (dok većina drugih biljaka to rade tokom dana). Ako je u spavaćoj sobi može pomoći boljem spavanju.
Kordilna
Kordilina se lako održava. Jedna je od najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha. Efektna je u borbi protiv zagađivaća (uključujući benzen, formaldehid, ugljen-monoksid,i ksilen).

kordilina3

Izvor: planetazdravlja.com