Nevjerovatne sličnosti: Veza između hrane i organa koji liječe

Da li ste znali da postoji veza između oblika voća i povrća i organa koje liječe? Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u tijelu. Ako malo razmislite, primjetit ćete da se priroda vjerodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti.

Mrkva – oči
Mrkve su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta karotena koji smanjuje šanse od vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Nauka je pokazala da mrkva podstiče dovod krvi u oči i unaprijeđuje funkcije očiju. Pimjetit ćete da presjek mrkve liči na ljudsko oko, tj. dužice.
Orah – mozak
Izgleda kao mozak, a bore i nabori jezgre liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah pomaže u razvoju funkcija mozga. S naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno djeluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 sata dnevno upravlja našim tijelom i umom.

Homeopatija-i-muzikoterapija-3
Celer – kosti
Duge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno, celer je i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicijuma, koji je dio molekularne strukture koja daje snagu kostima. Pored ove sličnosti, postoji i druga, a to je da kosti imaju 23 odsto natrijuma u sebi, baš kao i celer.

Celer-kosti
Avokado – maternica
Oblik avokada podsjeća na maternicu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je predmaligno stanje. Također, rad maternice i njenog grlića poboljšava i konzumiranje kruške i patlidžana.

u-prirodi-je-sve-povezano-foto-womansdaycom-1411588780-574081 (1)
Paradajz – srce
Presjek paradajza jasno pokazuje da ovo crveno povrće ima izgled koji nalikuje strukturi srca – jedan paradajz ima četiri komore i crven je. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji često jedu ovo povrće. A ako paradajz pomješate sa malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 odsto povećati pozitivno djelovanje likopena.

paradajz-srce
Grejpfrut – grudi
Sličnost između okruglih agruma poput narandži i grejpfruta i grudi nije slučajna. Grejpfrut sadrži sastojke koje se nazivaju limonoidi, koji mogu da spriječe razvoj raka dojke kod žena. Tačnije, svi citrusi su djelotvorni za ovaj dio tijela.

06-Grapefruit-BreastsFoods-That-Look-Like-Body-Parts-1
Školjke – muški spolni organ
Istraživanja nude dokaze da školjke čuvaju zdravlje muških spolnih organa. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata folnom kiselinom i cinkom, a školjke obiluju ovim elementima, može da ima značajan utjecaj na poboljšanje kvaliteta sperme kod muškaraca.

skoljke-testisi
Smokve – sterilitet
Smokve su pune sjemenki, pa zato povećavaju pokretljivost i broj spermatozoida i tako sprečavaju sterilitet kod muškaraca.

Smokva-Spermatozoidi-490x289-300x176-300x176
Vino – krv
Flavonoidi i rezveratrol sprječavaju zgrušavanje krvi, te nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara. Crveno vino je odgovorno za čuveni francuski paradoks. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprječavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Također, komponente iz grožđa stabilišu venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena, smanjuju aterosklerotske plakove – nakupine masti na zidovima krvnih sudova.

u-prirodi-je-sve-povezano-foto-womansdaycom-1411588780-574089

Slatki krompir – pankreas
Slatki krompir liči na pankreas i uravnotežuje šećer u krvi.

i-5875
Đumbir – želudac
Đumbir liči na želudac, a poznato je da ublažava želudačne tegobe i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani i na takav način pomažu probavi i sprječavaju grčeve, nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za liječenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

buq
Gljive – uho
Gljiva poput šampinjona prerezana na pola podsjeća na ljudsko uho. Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.

12212
Masline
Masline pomažu zdravlju i funkciji jajnika.

olive_ovary
Grah
Grah zapravo liječi i pomaže funkciju bubrega, a izgleda upravo kao bubreg.

Pasulj-bubrezi
Luk
Luk je sličan ljudskim ćelijama. On pomaže uklanjanju otrova iz njih. Od njega plačemo, a suze ispiru i čiste spoljni dio oka.
Bijeli luk
Bijeli luk ima slična svojstva, uklanja otrove i opasne slobodne radikale iz našeg tijela.