Simbolika ruže

Ruži zasluženo pripada naziv "kraljica cvijeća". U cijelom svijetu, ruža je poznata kao tradicionalni simbol ljubavi i ljepote.

U svijet umjetnosti, ruža je u punoj mjeri ušla u razdoblju grčko-rimske antike, gdje ju je u staroj Grčkoj, pjesnik Anakreont, u svojim Odama slavio kao čarobnu kraljicu cvijeća i cvijet Bogova. U antici, osim kao cvijet ljubavi i sreće punog života, bila je i simbol herojske hrabrosti, trijumfa i slave.
U Rimu su uveli čak i poseban praznik, tzv. Rosalia kada su se posipanjem ruža po grobovima i pripremom jela od njezinih latica sjećali rođaka i prijatelja. Rimljanima su ruže predstavljale raskoš i bogatstvo.

Danas su ruže cvijeće koje najčešće poklanjamo, a u zavisnosti od boje posjeduju širok spektar primjenljivosti na mnoge prilike i životne situacije. Ruže poklanjamo na Dan žena, za Valentinovo, za rođendane, diplome, ali i druge praznike, kao znak pažnje dragoj osobi.

stick figure boy giving flower to girl clipart

Boja ruže i njeno značenje
Kad se ne možete odlučiti koju boju pokloniti, pogledajte šta koja boja znači i sigurno će biti lakše. 😉
Crvena ruža znači ljubav, požudu i romantiku. Ako tražite romantiku, s crvenom ružom nikada ne možete pogriješiti. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža predstavlja simbol odanosti.

Žuta ruža označava prijateljstvo. S jedne strane je također simbol veselja, a s druge strane simbol nevjerstva i ljubomore.
Bijela ruža označava čednost, iskrenost i bezgriješnost. Bijele ruže su dobar poklon za kćer.
Roza ruža je simbol nježnosti. Ako ružu poklanjate tek tako, bez posebnog razloga, neka bude roza.
Narandžasta ruža je simbol žudnje i opčinjenosti.
Ljubičasta ruža je simbol ljubavi na prvi pogled.
Tamnoljubičasta ruža djeluje ekscentrično i znak je želje za posebnošću i izdvajanjem.e01c97a8f56e400a3d99a748168372e8

Plava ruža zbog vještačkog načina dobijanja plave boje predstavlja simbol nemogućeg.

 

 

Koju boju ruže ti najviše voliš i poklanjaš? Piši nam. 🙂

 
Izvor: covermagazin.com