Ne znaš koje cvijeće pokloniti dragoj osobi? Stiže pomoć! :)

Svaki cvijet ima svoje značenje, a koje, čitaj dalje...

orhideje

Orhideja simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet, u skladu sa svojim izgledom, može biti simbol za ljubav, rafiniranu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se poklanjaju i bolesnicima i porodiljama, koji leže u bolnici, kako bi im se poželio što brži oporavak. Također, možete ih pokloniti i nekome kome želite uspijeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25.000 do 30.000 vrsta orhideja.

Narcis, može označavati samoljublje kao što mu samo ime kaže, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja i novog početka, jer ovaj cvijet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.

Ljiljan, predstavlja simbol beskrajne ljepote, sreće, čistoće, nevinosti, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na vjenčanjima. Bijeli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Magnolija označava dostojanstvo i otmjenost. Ukoliko je njen cvijet bijele boje, ona je znak nevinosti. Ako je cvijet magnolije ružičast, onda označava stidljivost. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvijetala, kažu da je to znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i vjerovanje po kojem magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Mimoza je znak samopouzdanja. Mimoza sa zlatnožutim cvijetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, također, i simbol ljubaznosti.

velikacvijece

Tulipan je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.

Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.

Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Također, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, znači da ste spremni da je vidite kao centar svijeta. 🙂

Ljubičice su znak odanosti i vjernosti. Bijele ljubičice označavaju skromnost.

Đurđevak je simol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti.

Ciklama je cvijet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Također, može značiti i stidljivost.

Visibabe su simbol nade, utjehe, rasta, razvoja i prosperiteta. Poklanjajte ih kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.

Zumbuli simbolišu vjernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost.

Hortenzije označavaju srdačnost, a šaljite ih kada želite pomirenje.

Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.

Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.

Božur je simbol časti i bogatstva, a može da simbolizuje i sretan brak i prosperitet.

Bambus je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje vanjsku odbranu i zaštitu srca.

Begonija je cvijeće koje nema baš prijatno značenje jer označava crne misli.

Dalija znači nestalnost.

Hrizanteme su cvijeće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se poklanjaju i krinovi.

Ruža stotinama godina služi za prenošenje poruka bez riječi. Ruže su dugo bile simbol povjerljivosti – latinski izraz “sub rosa” (doslovno “ispod ruže” ) znači kako je nešto rečeno u tajnosti i povjerenju. Bez obzira na boju, njihova jedinstvena ljepota i divan miris prenose poruku koja garantuje oduševljenje onoga ko je dobije i zavist ostalih. Kako ruža zaslužuje više prostora, posvetili smo joj i poseban tekst “Simbolika ruže” koji vas, nadamo se, neće razočarati.

DSC08130dc

Izvor : Adriatalk.com, Metro-portal.rtl.hr