Ovih šest mjesta će uskoro nestati – posjetite ih što prije!

Od bespuća Indijskog okeana, do Sjeverne Amerike, razbacani su biseri prirode koji bi uskoro mogli da nestanu.

Klimatske promjene uništavaju prirodu na kakvu smo navikli. Upravo zbog toga, sada je posljednji trenutak za posjetu nekim od najljepših i najugroženijih mjesta. Ugledni Forbes sastavio je listu šest mjesta koje bi turisti trebali posjetiti čim prije.

Veliki koralni greben

2

Rast temperature mora ubija korale, a Veliki koralni greben uz istočnu obalu Australije se smanjuje. Uragani, zagađenje i rast nivoa mora sve više uništava ove životne forme. Australija je zbog toga odlučila da uloži više od milijardu dolara u projekte održavanja korala.

Maldivi

3

Zbog predivnih pješčanih plaža, ovaj mali arhipelag u Indijskom okeanu je izuzetno popularna turistička destinacija. Maldivi su također najniža država na svijetu i pretpostavlja se da bi već za tridesetak godina ostrva mogla postati podvodni grebeni. Zbog toga su vlasti već započele projekte kupovine zemljišta na kojem se moglo smjestiti 400.000 stanovnika.

Mrtvo more

4

Najslanije jezero na svijetu polako nestaje. Nivo Mrtvog mora opada za oko jedan metar svake godine. Lokalne vlasti su se okrenule radikalnim mjerama da bi spasile umiruće jezero i planiraju izgradnju kanala između Crvenog i Mrtvog mora.

Nacionalni park Glejšer

5

Smješten u rijetko naseljenom području savezne države Montane, Glejšer je poznat po desetinama glečera koji su dostupni posjetiocima.

Nju Orleans

6

Prvi grad na ovoj listi poznat je po šarolikoj mješavini kultura i uticaja. U rasponu od nekoliko metara možete slušati džez, uživati u kreolskoj kuhinji ili festivalu Mardi Gras.

Glečer Atabaska

7

Na sjeveru Kanade nalazi se nekoliko kvadratnih kilometara glečera Atabaska. Riječ je o najposjećenijem glečeru u sjevernoj Americi, koji se smanjuje svake godine. Smještaj je udaljen samo nekoliko kilometara od samog glečera.

Pišite nam ako ste bili na nekoj od navedenih destinacija 🙂

Izvor: express.hr