Kako muzika djeluje na zdravlje

Muzika je jedna od rijetkih aktivnosti koja uključuje korištenje cijelog mozga. Svojstvena je svim kulturama i može imati iznenađujuće prednosti, ne samo na učenje jezika, poboljšanje pamćenja i fokusiranja pažnje, već može imati i pozitivno djelovanje na fizičku koordinaciju i razvoj.

Naravno, ona može biti i ometajuća, ako je preglasna ili ako je neprilagođena kontekstu onoga šta pokušavamo raditi, jer se u tom slučaju i muzika “bori” za našu pažnju. Ali, u većini slučajeva izloženost različitim vrstama muzike ima samo pozitivno djelovanje na nas.

Djelotvorna terapija protiv boli 

Slušanjem muzike možemo smanjiti hronične bolove. Osteoartritis i reumatoidni artritis smanjuje se i do 21%, a depresiju smanjuje i do 25%, navodi se u tekstu objavljenom u najnovijem UK – Journal of Advanced Nursing

Terapija muzikom se sve više koristi u bolnicama kako bi se smanjila potreba za lijekovima tokom porođaja, za smanjivanje postoperativne boli, te služi kao dopuna kod korištenja anestezije tokom operacije.

Postoji nekoliko teorija o tome kako ona zapravo pozitivno utiče na bol:

– Služi kao odvraćanje pažnje,
– Daje pacijentu osjećaj kontrole,
– Slušanjem muzike tijelo više luči endorfin (hormon za suzbijanje boli)
– Lagana muzika opušta osobu, jer usporava disanje i otkucaje srca

Woman listening to music with headphones outdoors

Smanjuje krvni pritisak

Slušajući opuštajuću muziku svako jutro i večer, ljudi s visokim krvnim pritiskom mogu trenirati sebe da snižavaju krvni pritisak, i da ga održavaju nižim. Prema istraživanjima slušajući klasičnu, keltsku ili reggae muziku, za samo 30 minuta možemo značajno smanjiti visoki krvni pritisak.

Lijek za srce 

Istraživanja pokazuju da je muzika dobra za srce, ne zbog svog žanra, već zbog tempa koji svaki žanr ima. Talijanski i britanski istraživači su došli do saznanja da su učesnici imali brži rad srca i ritam disanja kada su slušali živu muziku, a kad bi slušali laganiju, rad njihovog srca se smanjivao kao i disanje. Također tokom pauze slušanja muzike, rad njihovog srca i stopa disanja su bile na optimalnoj razini, bez obzira koju od 6 vrsta muzike su slušali prethodno (od klasike od hip hopa). Hoće li se pojedincu svidjeti vrsta muzike nije toliko bitno, jer tempo i ritam imaju navjeći uticaj na opuštanje.
music
Ubrzava oporavak nakon moždanog udara 

Dnevna doza nečijeg omiljenog popa, klasične muzike ili jazza može ubrzati oporavak od moždanog udara, pokazalo je najnovije istraživanje. Kada su bolesnici s moždanim udarom u Finskoj slušali muziku par sati svaki dan, verbalno pamćenje i pažnja su im se značajno poboljšali, u odnosu na bolesnike koji nisu imali nikakvu muzičku stimulaciju, ili koji su slušali priče koje su im čitane naglas.

Lijek za kronične glavobolje i migrene

Muzika može pomoći kod pojave migrena i hroničnih glavobolja, tako što će im smanjiti intenzitet, učestalost i trajanje.

Muzika jača imunitet

Muzika može potaknuti imunološki sustav. Znanstvenici objašnjavaju da određena vrsta muzike može stvoriti pozitivno i duboko emotivno iskustvo, što dovodi do lučenja hormona koji su zaslužni za jačanje imunititeta. To pomaže doprinošenju smanjenja faktora odgovornih za bolesti. Slušanje muzike također može smanjiti razinu stresa, koji je povezan sa hormonom kortizol. Veće razine kortizola mogu dovesti do smanjenog imunološkog odgovora.
muzika-dijete-1
Muzika poboljšava inteligenciju, učenje i IQ

Ideja da muzika čini ljude pametnijima privukla je veliku pažnju znanstvenika i medija . Slušanje muzike ili sviranje nekog instrumenta zapravo može učiniti bolje učenje, potvrđuju istraživanja.

Muzika unapređuje vašu memoriju

Moć kojom muzika utiče na vašu memoriju je vrlo interesantna. Mozart i barokna muzika, sa 60 bitova u minuti, aktivira i lijevu i desnu stranu vašeg mozga. Simultan rad lijeve i desne moždane strane maksimizira učenje i zadržavanje informacija. Informacije do kojih dolazite u procesu učenja aktiviraju vašu lijevu stranu, dok muzika aktivira desnu. Također, aktivnosti tokom kojih vam simultano rade obje strane mozga, poput sviranja instrumenta ili pjevanja, utiču na povećanje kapaciteta mozga da procesuira informacije.

Muzika poboljšava koncentraciju i pažnju

Slušanje lagane muzike ili opuštajuće klasike poboljšava trajanje i intenzitet koncentracije u svim dobnim skupinama i razinama sposobnosti . Nije još utvrđeno koja vrsta muzike je bolja, ili kakva  muzička struktura je potrebna, ali mnoge studije su pokazale značajnes učinke.

Poboljšava tjelasne pokrete i koordinaciju 

Muzika smanjuje napetost mišića i poboljšava tjelasne pokrete i koordinaciju. Ona može imati važnu ulogu u razvoju, održavanju i obnovi fizičkog rada u rehabilitaciji osoba s poremećajima pokreta.

Sing baby.

Izvor: frontslobode.ba

Da li tebe muzika opušta? Piši nam..