Sve što trebate znati o zlatnom gradu – gradu stotinu tornjeva – Pragu!

Zlatni grad. Magični grad. Grad stotinu tornjeva. Veličanstveni Prag je jedan od najstarijih i najljepših gradova u Evropi, koji je nastao i razvijao se na raskrsnici puteva…

Prag je glavni privredni, ekonomski i kulturni centar Češke Republike. Kada god da ga posjetite, uvijek će vas obasjati svojom raskošnom ljepotom, zadiviti monumentalnošću svojih građevina i ljepotom mostova koji spajaju obale moćne rijeke Vltave. Prag je, kroz historiju, privlačio mnoge čuvene umjetnike i naučnike: Jana Husa, Mocarta, Dvoržaka, Kafku, Bohumila Hrabala, Havela, Ajnštajna i druge, a UNESCO je historijski centar Praga uvrstio u spisak svjetske baštine. Danas u njemu živi oko 1,3 miliona stanovnika.

Slavna historija

Prvi stanovnici Praga su naselili ovo područje još u ranom kamenom dobu. Stotinama godina su njime, prateći tok Vltave, prolazili trgovački putevi, koji su povezivali južne i sjeverne dijelove Evrope. Današnji Prag je osnovan u 9. vijeku, po dolasku Slovena u Češku, i brzo je postao sjedište njenih kraljeva, a bio je i prijestolnica cijelog Rimskog carstva. Grad je dostigao svoj zenit u vrijeme vladavine Karla IV, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vida, a 1348. je osnovao i univerzitet. Arhitektura Praga je raznovrsna, od romanske i gotske, preko renesansne, barokne, rokoko, klasicizma, ampir arhitekture, do secesije i kubizma. Duh i šarm aristokratije osjećaju se u svakoj ulici kojom prolazite.

Prague-Castle-By-Night

Preporuka

Važna napomena kada je šetnja po ovom gradu u pitanju: obavezno ponesite ravne cipele ili patike udobne za pješačenje po kaldrmi starog grada. Ljudi su ljubazni, grad je izuzetno čist, a javni prevoz je dobro organizovan, jeftin i efikasan, tako da nije problem i ako vam je hotel na periferiji. Prag je atraktivan za turiste tokom čitave godine, ali možda je najljepši s proljeća, kada grad zajedno sa cvijećem procvjeta. Sa otvaranjem Praškog proljećnog festivala, koncertne hale i gradske bašte privlače ljubitelje muzike sa svih strana svijeta. Glavna atrakcija je historijski dio grada. Na posjetioce najveći utisak ostavlja raskošna fasada u starom jezgru prijestolnice i zgrade ukrašene prelijepim baroknim reljefima. Novi dio Praga pravi kontrast starom po svojoj modernoj arhitekturi, soliterima, bulevarima, i industrijskoj zoni.
Posjetite grad stotinu tornjeva i platite samo 169 KM za prevoz i dva noćenja sa doručkom!

Tri noćenja sa doručkom i uključenim prevozom uz posjetu Drezdenu i Beču!

Obavezno posjetite

Praški zamak Hradščani – Zamak je od 9. vijeka, kada je sagrađen, bio sjedište kraljeva i vladara. Čak i danas se na tom mjestu nalaze prostorije predsjednika i drugih zvaničnika. To je čitav kompleks zgrada, crkava, katedrala, historijskih spomenika i muzeja, za čije je razgledanje potreban cio dan. Glavni ulaz u zamak je sa Hradčanskog trga, gdje se nalazi kip prvog čehoslovačkog predsjednika – Tomasa Masarika. Na ulazu u prvo dvorište nepomično stoje čuvari, i ako imate sreće možete vidjeti smjenu.

Changing-of-the-Guard-Prague-Castle

Katedrala svetog Vida – Sjedište češke nadbiskupije, Katedrala svetog Vida iz 14. vijeka, je smještena u kompleksu zamkova. Rađena u elegantnom francusko-gotskom stilu, svojim vrhovima se uzdiže iznad bedema zamka. To je najveća crkva u Pragu, sa bezbroj kapela, fresaka i sa predivnim vitražima. Ulaz u katedralu krase čuvena Zlatna vrata sa živopisnim mozaikom. Ako se popnete na vrh katedrale, do koga ima 287. stepenika, očarati će vas pogled na grad.

Trg Staromestske namesti  Ispred Gradske vijećnice se nalazi Trg Staromestske namesti koji potiče iz 10. vijeka, kada je služio kao mjesto za razmjenu robe. Starogradski trg je mjesto okupljanja stanovnika Praga i mnogobrojnih turista tokom praznika kao što su Božić i Uskrs, a poseban doživljaj je doček Nove godine na ovom trgu. Centralna tačka starog trga je spomenik vjerskom reformatoru Janu Husu, podignut 1915. godine, 500. godina nakon njegove smrti.

Crkva Sv. Tina –  Sa trga pogled privlači i Crkva sv. Tina, primjer gotske arhitekture. Ima dva visoka tornja, dvije kule, jedna, sazidana stamenije i masivnije, predstavlja snažniji dio porodice, muškarca, dok je druga tanja, elegantnija i krhkija.

Nacionalno pozorište –  Ako ste ljubitelj pozorišta, obavezno posjetite Nacionalno pozorište koje se nalazi kraj bankarskog dijela, a ova građevina je jedna od glavnih atrakcija grada.

Karlov most – Najstariji i  najljepši je čuveni Karlov most koji spaja obale Vltave, čiji je kamen temeljac postavljen 9. jula 1357. u 5 sati i 31 minut. Taj datum i vrijeme nisu slučajno odabrani, jer zapisani u redoslijedu godina-dan-mjesec-vrijeme čine numeričku skalu 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Ivice mosta ukrašava 30 figura raznih svetaca i biblijskih ličnosti. Na oba kraja mosta nalaze se tornjevi. To je magično mjesto u svakom trenutku, ali ako Prag posjetite u kasnu jesen, kada ima magle, ili zimi kada pada snijeg, pogled s mosta gradu daje bajkovit izgled, a legenda kaže da poljubac na mostu garantuje vječnu ljubav. Noćna šetnja Karlovim mostom pružiće vam nezaboravan pogled na osvijetljeni praški dvorac – Hradčane.

Charles Bridge Prague at Sunset HD Wallpaper

Trg Vaclavske namesti – Novi grad predstavlja pažljvo projektovanu četvrt. Trgom Vaclavske Namesti dominira Nacionalni muzej, neorenesansna građevina, i predstavlja najstariji i najveći muzej u Češkoj, sa više od 14 miliona historijskih predmeta. Trg Vaclavske namesti dug je 750 metara i više liči na bulevar nego na trg. Centar je poslovne i kulturne zajednice i mjesto na kojem su se odigrali mnogi historijski događaji. Ulicom dominira spomenik sv. Venceslavu, koji je postavljen ispred zgrade nacionalnog muzeja.

Sinagoga – U jevrejskoj četvrti se nalazi sinagoga, najstarija u Evropi i jedna od najvrijednijih i najznačajnih u svijetu, sagrađena 1270. godine.

Astronomski sat  Sajdžija Mikulas Kadanski i Jan Ondrejev Šindel, profesor matematike i astronomije na Karlovom univerzitetu, su početkom 15. vijeka konstruisali Astronomski sat koji funkcioniše i danas. Ovaj sat predstavlja višefunkcionalnu spravu – sat, kalendar, i astronomski instrument u jednom – kojom se prate mnogi astronomski događaji: kretanje Sunca, mjesečeve mijene, pojava ravnodnevnice, smjena godišnjih doba, trenutno stanje svemira. Interesantno je da se na satu Sunce kreće oko Zemlje, jer je  tek u 16. vijeku Kopernik objavio dijelo „O kruženju nebeskih tijela“ kojim je uspostavljen heliocentrični sistem svijeta.

Prague-astronomical-clock

Noćni život – Prag je grad koji živi 24 sata dnevno cijele godine, zato noću ne smijete propustiti šetnju i pogled na reflektorima osvijetljen grad, čija arhitektura pod svjetlima djeluje nestvarno. Bogat noćni život odvija se u velikom broju pabova, pivnica, kafića, i noćnih klubova, gdje možete osjetiti čari dobrog provoda u ovoj metropoli. Tradicionalni pabovi i danas su najdraže mjesto okupljanja lokalnog stanovništva i turista, jer ako niste popili bar jedno pivo u Pragu, kao da niste ni bili u ovom gradu. Uz češko pivo probajte i čuvene koljenice, ili ako ste u pokretu neke od kobasica, koje možete naći u kioscima u centru grada. Prag je prepun restorana nacionalne i internacionalne kuhinje, pa izbor neće biti lak.
Zbog svoje očuvane predratne arhitekture Prag je krajem devedesetih godina prošlog vijeka postao popularna lokacija za snimanje filmova.

 

Informacija za lakše snalaženje u Pragu

Prag je od Sarajeva udaljen oko 1056 km, pa se do njega može stići i autom, odnosno autobusom. Otprilike je potrebno 10  do 11 sati vožnje autom, bez pauze. Naravno, tu je i direktna avio linija. Kada je u pitanju vazdušna udaljenost, ona iznosi 755 km.

Zvanična moneta je češka kruna CZK, a za 3 eura dobit čete 100 CZK. Novac uvijek mjenjajte u banci ili podižite na ATM mašinama, kojih ima svuda.

Prevoz– Taxi – Halotaksi je OK, ali ostali su vrlo loši, pa zato provjerite taksimetar prije vožnje.
Gradski prevoz je odličan, brz i moderan. Metro ima 3 linije, autobusi i tramvaji su dobro umreženi, rade od 5.00 do ponoći, a postoje i noćne linije.

Turistička kartica Praga – Važi četiri dana, možete ući i razgledati preko 50 spomenika, muzeja i turističkih lokacija. Sa njom dobijate i kolor brošuru na šest jezika sa informacijama i kuponima. Cijena je 25 eura za  odrasle, a 16 za studente. Moguće je u kompletu uzeti karticu za prevoz u naznačenom periodu.

Zanimljivo – Noć vještica (30. april), Internacionalni proljećni festival muzike (8-16. maj), Praški festival folklora (1. maj-30. septembar), Jesenji festival, Alternativni internacionalni festival muzike (15. novembar-15. decembar).

prague-czech-republic-charles-bridge-river-houses-vltava-swans-1080P-wallpaper-middle-size

Prag je predivan grad pokraj rijeke Vltave i devet manjih koje se u nju ulijevaju, koji nikada nije prestao da očarava posjetioce, slikare, fotografe i pjesnike. Taj magični grad stotinu tornjeva spada u destinaciju koju barem jednom u životu treba posjetiti. Ja jesam, i već razmišljam da odem opet. Ako razmišljaš i ti pogledaj slijedeće ponude:
Posjetite grad stotinu tornjeva i platite samo 169 KM za prevoz i dva noćenja sa doručkom!

Tri noćenja sa doručkom i uključenim prevozom uz posjetu Drezdenu i Beču!

Platite nevjerovatnih 184 KM za prevoz i 3 noćenja sa smještajem u centru Praga za jednu osobu!

 

Izvor: Citymagazin