Štitna žlijezda: Znaci upozorenja koje ne treba ignorisati

Štitnjača, žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u vratu, može imati veoma dramatičan uticaj na cijeli niz tjelesnih funkcija.

Istraživanja pokazuju da kod žena starijih od 33 godine postoje velike šanse, čak i do 30 % da dođe do nepravilnog rada ove žlijezde. Žene su podložnije nepravilnom funkcionisanju štitne žlijezde od muškaraca (i to deset puta), a često i ne znaju da nešto nije u redu.

Smještena iznad Adamove jabučice štitna žlijezda luči hormone tiroksin i tironin koji reguliraju, između ostalih stvari, tempraturu tijela, metabolizam i rad srca. Stvari mogu krenuti naopako kada je ona preaktivna ili slabo aktivna.  Šta izaziva njeno nepravilno lučenje? To može biti genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranljivih materija ili toksini koji se nalaze u životnoj sredini, ali stručnjaci nisu sasvim sigurni.

štitna

Ultrazvuk štitne žlijezde, hormoni štitne žlijezde ( TSH, T3, T4), glukoza, urea, kreatinin, holesterol, trigliceridi i vađenje krvi za samo 65 KM

Znaci mogu uputiti da nešto nije u redu
Iscrpljenost
Osjećaj umora i nedostatak energije mogu biti u vezi s više faktora, ali se snažno povezuju sa hipotireozom, poremećajem koji je rezultat nedovoljnog lučenja hormona štitne žlijezde. Ako ste ujutro i dalje umorni, nakon prospavanih osam sati, to može biti znak da je štitna žlijezda nedovoljno aktivna.
Neraspoloženost
Neočekivani osjećaj depresije, neraspoloženost i potištenost može biti simptom hipotireoze. Zašto? Vjeruje se da nedovoljna proizvidnja hormona štitne žlijezde utiče na nivo serotonina, takozvanog hormona sreće.
Nervoza i anksioznost
Anksioznost i nervoza povezuju se sa  hipertireozom, pretjeranim lučenjem hormona štitne žlijezde. Ukoliko imaš osjećaj da nikako ne možeš da se opustiš, napet si i stalno kao da očekuješ  da se nešto desi, to može biti znak da štitna žlijezda luči previše hormona.
Čulo okusa vara
Povečan apetit može biti znak hipertireoze. Prevelik nivo hormona štitnjače može uticati na konstatni osjećaj gladi. S druge strane, nedovoljno aktivna štitna žlijezda može uticati na čula mirisa i okusa.

2880
Gubljenje interesa za seks
Nedovoljna ili nikakva želja za seksom može biti jedna od nuspojava  nepravilnog rada štitne žlijezde. Prenizak nivo hormona može uticati na nizak libido, ali i kumulativni uticaj drugih simptoma hipotireoze: nizak nivo energije i bol koji se može pojaviti u različitim dijelovima tijela-mogu imati značajnu ulogu.
Suha koža
Koža koja je suha i svrbi može biti simptom hipotireoze. Promjene u izgledu i teksturi kože najvjerovatnije su posljedica usporenog metabolizma što može smanjiti znojenje. Koža bez dovoljno vlažnosti brzo postaje suha, a slično je i sa noktima: oni su krhki i često pucaju.
Nepredvidiv rad crijeva
Poremećaj u proizvodnji hormona najvjerovatnije utiče na usporavanje probavnog procesa. S druge strane, pretjerana aktivnost štitne žlijezde može uzrokovati češće pražnjenje crijeva.
Ciklus se mijenja
Menstruacije sa obilnim krvarenjem i pojačanim stomačnim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Razdoblje između ciklusa se može smanjiti.  Kada je riječ o hipertireozi, visok nivo hormona prouzrokuje menstrualne nepravilnosti na drugačiji način, mjesečnice su kraće, krvarenje nije obilno, te se razdoblje između ciklusa moze povećati.
Bol u ekstremitetima i mišićima
„Misteriozno“ ili iznenadno peckanje ili utrnulost ekstremiteta ili „stvarni“ bol u rukama, nogama, stopalima i šakama mogu biti znak hipotireoze. Vremenom, nedovoljno lučenje hormona štitnjače može oštetiti nerve koji šalju signale od mozga prema cijelom tijelu.

Ultrazvuk štitne žlijezde, hormoni štitne žlijezde ( TSH, T3, T4), glukoza, urea, kreatinin, holesterol, trigliceridi i vađenje krvi za samo 65 KM

prirodno_lečenje_štitne_žlezde

Redovni pregledi kod ljekara trebaju biti Vaš prioritet. Učinite dobro sebi danas, kako bi bili sigurniji sutra. Uradite pretrage na vrijeme.
Koliko smo puta čuli da nas samo zdravlje služi cijeli život, a da li mi služimo njemu ? Da li se brinemo o sebi?