Kuglanje – zabava za sve!

Bez obzira da li ste stariji ili mlađi, pripadate li jačem ili nježnijem spolu, sportista ili rekreativac, nema šanse da ne uživate u dobroj partiji kuglanja. Kuglanje se preporučuje svima od 7 do 77 godina, podjednako muškarcima i ženama.

DSC01594

Zašto je kuglanje zdravo:

•    opušta nakon napornog stresnog radnog dana
•    preporučuje se oboljelim od dijabetesa
•    jača um, koncentraciju, kordinaciju pokreta, timski duh
•    jača mišiće ruku, nogu, leđne i trbušne mišiće

Ukoliko smo Vas zainteresirali za kuglanje, naša ponuda u Radon Plazi je svakako onda pravi izbor za Vas.

Cilj igre
Cilj igre je napraviti što veći broj poena bacajući bowling kuglu po stazi i gađajući 10 čunjeva koji se nalaze na njenom kraju. Čunjevi su postavljeni u obliku trougla, sa jednim čunjem u prvom redu (gledano prema igraču), dva u drugom, tri u trećem, i četiri u zadnjem redu. Najbolje je to postići jednim bacanjem, ali kuglu je moguće bacati i drugi put da bi se porušili svi čunjevi. Čunjevi koji ostanu uspravno, poslije bacanja, ponovo se postavljaju na istu poziciju automatskom pin mašinom koja prethodno sa staze počisti srušene čunjeve. Ista mašina preko transportne trake vraća kuglu igračima u prostor za igru.

bowling

Kako izabrati kuglu
Kugle su različite težine. Težina kugle je uvijek označena na kugli, što je veći broj, kugla je teža. Izaberite težinu kugle koju možete držati sa lakoćom. Kada birate kuglu, palac se mora udobno prilagoditi rupi za palac. Palac s lakoćom morate izvući odnosno uvući u rupu.

Cipele za kuglanje
Svaki igrač ukoliko nema svoje, može da iznajmi cipele u svakom bowling centru. Bowling cipele imaju posebne đonove od kože, koji omogućuju blago klizanje na zaletištu. Isto tako štite zaletište staze od oštećenja koja bismo prouzrokovali običnim cipelama.

approach1
Kako zauzeti pravila položaj u kuglanju
Pravilan početni položaj  je četiri i po koraka od linije prestupa – Foul line. Budite opušteni, težina tijela je na lijevoj nozi. Kuglu držimo lagodno i opušteno na boku, u srednjoj visini tijela. Pogled  usmjerimo u ciljnu tačku na stazi. Neka vaš dlan sve vrijeme bude zategnut, jer kod opuštenog dlana bacanje kugle je manje precizno. Kuglu uhvatimo za rupe prvim zglobovima prstiju (palac, srednji i domali prst). Budite pažljivi da kugla dobro nalegne u dlan. Dlan ruke je uvijek ispod kugle. Klizeći korak lijevom nogom, koja je u blagom čučnju, ruka koja prati kuglu je istegnuta na gore, karlica je u niskom položaju. Kada ste ispustili kuglu, nastavite sa zamahom vaše ruke. Uskladite zamah vaše ruke s hodom tako da kugla napusti vašu ruku kada lijevom nogom dokližete do linije prestupa. Kuglu ispuštate na stazu, preko linije prestupa.

Pravila ponašanja – bowling bonton

•    Nemojte izlaziti na stazu ako je drugi igrač sa vaše lijeve ili desne strane već na stazi.
•    Ako ste krenuli na stazu u istom trenutku sa drugim igračem, prednost ima onaj koji dolazi sa desne strane.
•    Nemojte uzimati kuglu ako drugi igrač stoji na stazi pored vas i koncentriše se.
•    Ako je vaš red za bacanje, pobrinite se da budete spremni za isto, da vas ne bi igra i drugi igrači čekali.
•    Kada je vaša kugla u drugom bacanju došla u kontakt sa kuglama, vratite se direktno u prostor za igru da biste omogućili drugom igraču izlaz na stazu.
•    Budite uvijek u svom prostoru za igru.

Ukoliko smo Vas zainteresirali za kuglanje, naša ponuda u Radon Plazi je svakako onda pravi izbor za Vas.

Imate li vi cipele za kuglanje? 🙂

bowling-small