Izbjeljivanje zuba – da ili ne?

Blistav holivudski osmjeh možda zvuči nedostižno, ali uz brojne metode koje se danas nude na tržištu on je itekako moguć. Ali treba voditi računa i o posljedicama te načinu primjene.

Da li je izbjeljivanje štetno?
Profesionalno izbjeljivanje ni na koji način nije štetno za zubno tkivo. Moderna sredstva za izbjeljivanje koja u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju floura, dodatno postižu da zubi iza samih tretmana postanu bolje mineralizovani i otporniji na karijes. Umjerena osjetljivost na toplo i hladno je uobičajen prolazni efekat kod svih metoda izbjeljivanja. Međutim, nikakve dugotrajne loše posljedice po zubno tkivo nisu zabilježene ni u jednoj kliničkoj studiji. Pacijenti koji su bili podvrgnuti profesionalnom izbjeljivanju navode kako su posljedično unaprijedili svoje higijenske navike, postali svjesniji važnosti oralnog zdravlja, te su redovnije počeli odlaziti na stomatološke kontrole. Proces izbjeljivanja bazira se na aktivnom kisiku koji prodire u caklinu gdje se veže na spojeve pigmenata, te se potom procesom oksidacije razlaže, mijenjajući tako boju zuba u svjetliju.

tooth whitening

Koje metode zaista djeluju, a koje su samo mit?

Lasersko izbjeljivanje
Izbjeljivanje laserom nije toliko agresivno za zubnu caklinu jer već nakon prvog tretmana koji vrlo kratko traje rezultati su itekako vidljivi.

Izbjeljivanje lampom
Ovaj postupak traje od 40 do 60 minuta. Plava svjetlost aktivira gel i pritom oslobađa veliku količinu topline koja za pacijenta može biti pomalo nelagodna.

Platite samo 189 KM umjesto 640 KM za profesionalno izbjeljivanje oba zubna luka, OPG snimak, dijagnostiku zuba i pregled zuba! – Ponuda koja se ne odbija! 🙂 

izbjeljivanje

Izbjeljivanje tokom noći
Izbjeljivanje zuba kod kuće pomoću gela i navlake koja se nosi preko noći može biti opasno za zube jer tretman nije pod nadzorom stomatologa. Upravo zbog toga mogu se javiti negativne posljedice preosjetljivosti zuba i zubnog mesa.

Zubna paste za izbjeljivanje
Pasta ovog tipa jednostavna je za upotrebu, a smije se koristiti svakih 3 do 6 mjeseci. Rezultati su minimalno vidljivi, a preporuka je korištenje ove metode izbjeljivanja jedino za održavanje bjeline zuba nakon profesionalnog tretmana.

Metoda pjeskarenja
Postupak traje oko pola sata. Riječ je o površinskom uklanjanju mrlja i kamenca, te mekih zubnih naslaga. Ova se metoda koristi prije profesionalnog tretmana izbjeljivanja.

Prirodno izbjeljivanje zuba
Ako želite imati lijepe i bijele zube, bez da potrošite puno novca na skupe stomatološke intervencije, postoji rješenje. Dobra vijest je da pojedina prirodna sredstva mogu pomoći izbjeljivanju zuba.

DENTAL-AESTHETICS

 

Donosimo nekoliko savjeta iz kućne radinosti, kako prirodno izbijeliti zube

Postignite savršen osmijeh pomoću prirodnih biljnih kapi za izbjeljivanje zuba!
Soda bikarbona i limun
Smjesa sode bikarbone i limuna prirodni je izbijeljivač zuba, vrlo jeftin i jednostavan za napraviti. Ovo je omiljeno prirodno sredstvo za izbjeljivanje zuba poznatog doktora Oz-a. Za smjesu je potrebno nekoliko kašikica sode bikarbone i limunov sok (dovoljno da bi se formirala ujednačena smjesa). Ovu smjesu je potrebno namazati u debelom sloju i ostaviti da djeluje jednu minutu (ne više), a zatim isprati. Ova smjesa je potpuno prirodna i možete ponavljati postupak izbjeljivanja nekoliko puta sedmično.
Pasta za zube s jagodama iz domaće proizvodnje
Jagode prati “dobar glas” da izbjeljuju zube, zbog malinske kiseline koju sadrže. Pastu za zube od sode bikarbone i jagoda možete napraviti sami i koristiti za svakodnevnu oralnu higijenu (soda bikarbona će dodatno izbijeliti zube i izbjeći ćete hemikalije iz industrijskih pasti). Budući da ne sadrži konzervanse, možete je pohraniti u frižider i potrošiti u roku od sedam dana.
Potrebni sastojci za izradu paste:
• 2 kašike sode bikarbone
• 10-tak jagoda
• Voda (po potrebi)
Jagode i sodu bikarbonu, s malo vode, izmiksajte u blenderu. Dodaj dovoljno vode dok se ne formira gusta smjesa, slična pasti za zube. U pastu možete dodati i druge biljne sastojke, po želji (npr. nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, nane ili kadulje koji čuvaju zdravlje desni). Pastu stavite u kutiju s poklopcem, dobro zatvorite i potrošite najkasnije za sedam dana. Ovu pastu za zube možete koristiti svakodnevno za higijenu zuba.

izbjeljivanje-zuba (1)
Jedna jabuka na dan
Svakodnevno jelo neoguljene jabuke čisti zube poput pokreta četkice za zube! Jabuke, kao i jagode, sadrže malinsku kiselinu (čest sastojak kozmetičkih recepata za izbjeljivanje zuba). Jedna jabuka na dan pomoći će zubima da ostanu bijeli.

bijeli-zubi

Postignite savršen osmijeh pomoću prirodnih biljnih kapi za izbjeljivanje zuba!

„Holivudski osmijeh“ da ili ne? 🙂

Izvor: zadovoljna.hr, stomatologija i estetika, krenizdravo.hr