Osnovne informacije o čarobnom Dubaiu

U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veći dio ovog dijela svijeta, živio je od ribolova i lova na školjke.

AtBanner-dubai-attractions-637

Situacija se drastično promijenila pronalaskom nafte, a cijela ova regija je veoma bogata naftom. Od kada su 1971. godine Dubai i ostalih šest emirata oformili Ujedinjene Arapske Emirate, ova država je u vrhu svjetskih proizvođača. Znajući da rezerve nafte neće trajati vječno rašid bin Saed Al Maktum, emir (šeik) Dubaija od 1958.-1990. godine je imao ideju kako da Dubai učini bogatim i poslije nestanka naftnih rezervi. Počeo je sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svjetskog turističkog mjesta. Ogroman novac dobijen od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada. Veliki broj indijaca i pakistanaca je došao u ovaj grad da rade kao fizički radnici na ogromnim građevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povećao se čak 4 puta.

Dubai se nalazi u Ujedinjenim Arapskim emiratima i smješten je na obali Persijskog zaljeva. Emirat Dubai se graniči sa emiratima: Abu Dabi na jugu, Šardžahom na sjeveroistoku i sultanatom Oman na jugoistoku. Hata, mala enklava ovog emirata je okružena sa tri strane sultanatom Oman i emiratima Ajman i Ras Al Khaimah. Perzijski zaljev čini zapadnu obalu emirata. Dubai zauzima površinu od 4.114 km² što predstavlja značajno povećanje zemljišta u odnosu na početnih 3880 km². Razlika u površini dobijena je zahvaljujući otimanju zemljišta od mora i vađenju pijeska sa morskog dna.

Dubai leži u Arabijskoj pustinji, ali mu se topografski izgled drastično razlikuje od same pustinje po tome što je predio oko Dubaija prošaran pješčanim pustinjskim predjelima, dok u ostalim djelovima, a naročito na južnim, preovladava pješčana pustinja. Pijesak, koji se uglavonm sastoji od zdrobljenih školjki i korala je sitan, čist i bijel. Istočno od grada, solju prekriveno obalsko područje, poznato i kao sabkha, predstavlja put do dina kako na sjeveru tako i na jugu. U smjeru istoka nalaze se više dine koje zbog gvozdenog oksida u sebi imaju crvenu boju.

Ravna pješčana pustinja vodi na zapad do planine Hadžar, koja se pruža duž granice Dubaija sa Omanom i Hatom. Lanac Zapadni Hadžar je neplodan, neravan i porušen predio, čiji planinski vrhovi dostižu visini na pojedinim mjestima i do 1.300 metara.

Dubai 1991

1399398394

Dubai danas

dubai-group

Zanimljivosti

U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990-ih godina počeli graditi objekte koji bi mogli da se nazovu svjetskim čudima. Jedan od takvih je hotel Al Arab, koji je zvanično najveći i najviši hotel na svijetu, i ujedno jedini hotel sa 7 zvjezdica. Napravljen je u obliku jedra na ribarskom brodiću po želji samog emira. Ulazni hol je najveći na svijetu, viši od same Ajfelove kule. Međutim, nakon njegovog završetka počele su da se grade još nestvarnije tvorevine: poluostrva u obliku palme i ostrva koja zajedno prave izgled cijele zemaljske površine. Jedno vještački napravljeno ostrvo na tom arhipelagu košta preko 30 miliona dolara. Cijeli grad ima veliki broj luksuznih tržnih centara, a jedan od njih je toliko veliki da su u njemu smjestili čak i skijašku stazu.

Jedno je sigurno, od trenutka kada dođete u Dubai dosada ostaje iz Vas.

91 Dubai-Ski

Podijelite svoja iskustva s nama. Jeste li bili u Dubaiu ili biste željeli ići?