3 velegrada za jednodnevni ili dvodnevni izlet (Beč, Budimpešta, Bratislava)

Imaš slobodnu subotu ili nedjelju, okupio si društvo i želite na jednodnevni „city break“? Blizu, jeftino i zanimljivo? Imamo prijedlog za tebe.

Beč – austrijska metropola

Beč-dvorac

Zašto? Cestovna udaljenost i kilometraža između mjesta Sarajevo i Beča je 745.88 km,a najkraća udaljenost (vazdušnom linijom) na relaciji Sarajevo – Beč je 509.20 km.

Beč je jedan od najvećih gradova u ovom dijelu Evrope. Ako krećeš iz Sarajeva prema Beču, a jedan od razloga ti je shopping, možda nije loša ideja da se zaustaviš u Grazu. Na samom ulazu u grad pronaći ćeš svima poznati shopping centar Seiersberg.

Ako ti kupovina i nije neki prioritet, ne brini, Beč će ti sam po sebi biti dovoljno velika atrakcija. Ako imaš samo jedan dan, nećeš vidjeti pretjerano puno, ali ipak, vidjet ćeš dovoljno da se poželiš opet vratiti. Od poznatijih atrakcija treba izdvojiti palaču i vrtove Schöonbrunn, dvorac Belvedere, Heldenplatz (Trg junaka) i Hundertwasserova kuća. Dovoljno je da samo prošetaš gradom i istražiš predivnu arhitekturu koja je jednostavno nešto posebno.

Savjet- Ideš li u Schöonbrunn, imaj na umu kako će ti službeni parking naplatiti nekoliko eura. Naš savjet je da svoj auto ostaviš naprimjer u ulici Hohenbergstrasse ili Schwenkgassestrasse gdje možeš parkirati besplatno. 😉

Provedite nezaboravan Dan žena u raskošnom Beču!

Putovanje u carski Beč, svijet kulture i umjetnosti!

Budimpešta – grad dobre hrane

Budapest - Parliament.with reflection in Danube

Zašto? Cestovna udaljenost i kilometraža između mjesta Sarajeva i Budimpešte je 553.06 km, a najkraća udaljenost (vazdušnom linijom) na relaciji Sarajevo – Budimpešta je 408.12 km.

First minute – Putovanje na koje morate otići! FORMULA 1 – Velika nagrada Mađarske 2017!

Ako si već puno puta bio u Beču i želiš na neku novu destinaciju, možda je upravo Budimpešta grad za tebe. Iako je mnogima samo tranzitni grad pri putovanju jeftinim letovima prema ostatku svijeta, ovaj grad bi trebali shvatiti mnogo ozbiljnije. Svojom arhitekturom nije ništa manje lijepa od svojih rivala Beča ili možda Pariza, a za mnoge je upravo Budimpešta najljepši grad na svijetu.

Putovanje za pamćenje u Budimpeštu sa prevozom i 2 noćenja 

Budimpešta ima svoje prednosti, a jedna od najvećih su svakako cijene. Iako velegrad, u Budimpešti ćeš kafu platiti kao i kod nas, a o cijenama jela da i ne govorimo. Tradicionalni specijalitet – gulaš ćeš u malo boljem restoranu platiti svega 9 KM. Od restorana treba izdvojiti one u ulici “Lszt Ferenc ter” kao što je Menza Etterem – jedan od najboljih u gradu. Svoje mjesto u ovom restoranu najbolje je unaprijed rezervisati, ali ako kojim slučajem to zaboraviš, ne brini, ima puno dobrih restorana oko Menze. Jednom kad si sit, najbolje je krenuti u laganu šetnju gradom i u obilazak poznatih atrakcija kao što je “Széchenyi lánchíd” koji će te dovesti do poznate Ribarske tvrđave s koje se pruža spektakularni pogled na cijelu Budimpeštu, pa i na najpoznatiju atrakciju – zgradu Parlamenta.

Savjet- Jedan od najpopularnijih kafića u gradu je Hard Rock Caffe, ali jedno upozorenje, cijene na računu kojeg dobiješ ne uključuju uslugu serviranja, tako da se od tebe očekuje napojnica od 20-30%.

 Hotel Polus/ Idiličan odmor za Vas i Vašu porodicu u fascinantnoj Budimpešti

Okupite društvo i uživajte u apartmanu Art u Budimpešti

Bratislava – grad kao na moru – samo bez mora

bratislava-resized

Zašto? Rastojanje Sarajevo – Bratislava automobilom iznosi 740 km, a rastojanje između Sarajeva i Bratislave vazdušnom linijom iznosi 488.34 km.

Mnogi misle kako je Bratislava „tamo negdje“, jako daleko. To su gluposti. Sam put prema Bratislavi (ako idete starom cestom preko mađarskog Szombathelya) je jako interesantan, posebno radi predivnih mađarskih ravnica i pejsaža koji je potpuno drugačiji od svakodnevnog. Da si blizu Slovačkoj granici primjetit ćeš po velikom broju vjetrenjača koje su potpuno normalna pojava u ovom djelu Europe (posebno kad se voziš od Bratislave prema Beču).

Dobra stvar u Bratislavi je ta da se parking vikendom ne naplaćuje, a naš savjet je da svoj automobil parkiraš u Dunajskoj ulici 2 (kod Tesco dućana) i da od tamo kreneš u razgledavanje grada pješke. Kad prođeš cijeli centar i stari grad, savjetujemo ti da kreneš ulicom Obchodna gdje ćeš na nekih 500-600 metara hoda s desne strane ugledati jedan pomalo zanimljiv restoran imena “Slovaky pub”. Ako voliš dobru (čitaj odličnu) i jeftinu hranu, ovo je mjesto za tebe, a sam interijer će te, vjerujemo, oduševiti.Brojne sobe uređene u tradicionalnom stilu i velika zatvorena terasa na kojoj možeš zapaliti cigaru, samo su dio onoga što karakteriše pub.

Sami rade svoj hljeb, a specijalitet koji moraš probati je supa od bijelog luka poslužena u domaćem hljebu. Zakon! Nakon dobrog jela, najbolje je da kreneš prema najpoznatijoj atrakciji grada – Starom gradu u kojem je smješten Nacionalni Slovački Muzej.

Savjet- Ako želiš kupiti namirnice za put ili želiš obaviti noćni shopping, u Bratislavi postoji radnja (Tesco) koja je otvorena od 0-24, a prodaje zaista sve, od igle do lokomitive.

Odsjednite u Bratislavi uz uključen obilazak Beča sa agencijom Centrotours!

VIAGEM-CARRO-2

Jeste li bili u nekom od ovih gradova? Imate li neki savjet ili anegdotu, pišite nam! 🙂