Nekoliko savjeta za lakše i ljepše putovanje sa djecom

Za odlazak na put sa djecom, u većini slučajeva, potrebno nam je mnogo strpljenja i organizacije. Bez obzira na to da li su vaša djeca ili tuđa, putovanje s njima zahtjeva puno više od onoga što smo mislili. Navest ćemo vam 10 savjeta da to putovanje bude kao iz snova, a ne noćna mora.

Untitled4Krenite ranije

Ovo je najbitnija stvar koju trebate uraditi, bez obzira da li idete na aerodrom, autobus, trebate da dođete od tačke A do tačke B. Mališani vole da istražuju i briga ih u koliko sati negdje treba da budete, pa je veoma bitno da budete najsmireniji ako dođe do nepredvidivih situacija koje izlaze iz vašeg planiranog vremena.

Rezervišite unaprijed

Bez obzira da li idete na kampovanje, u hotel, apartman ili slično, uvijek rezervišite prije putovanja. Spontani odlazak i pronalazak smještaja, kao što vam se moglo desiti prije djece, ne isplati se ako stignete na odredište, a ne možete pronaći prenočište, toalet i slično. To djecu može mnogo unervoziti, pogotovo ako se već duže vrijeme nalaze u automobilu.

Dajte im kameru

Postoje kamere koje su namjenjene za djecu. Zaista ćete se iznenaditi kada vidite tu umjetnost fotografije sa njihovog gledišta svijeta. To će biti najljepse uspomene.Untitled3

Koristite javni prevoz

Gdje god da odete djeci je interesantno i novo da idu na trajekte, u tramvaje, metro i slično. Pružite im to novo iskustvo i provedite taj dan uz njihov osmjeh.

Te dosadne bube

Svi znamo da djeca ne vole bube, pogotovo one koje vole da ostavljaju dosadne tačkice na koži. Uvijek u torbi neka bude spreman sprej protiv komaraca, krema nakon uboda raznih insekata i sredstvo za dezinfekciju.

Lijekovi

Čini se da se djeca uvijek razbole na putovanju. Promjena klime i ishrane su najčešći razlozi. Da biste bili sigurni u slučaju bolesti uvijek imajte pripremljenu torbicu sa lijekovima. Najbolje bi bilo da spakujete antiseptičke maramice, toplomjer, tablete protiv tempereture, stomačnih tegoba, flastere i zavoje.

Označite ih

Bez obzira gdje se nalazite i na koji način putujete, a većinom su to mjesta gdje su gužve, obavezno im prije puta na ruci napišite vaš broj telefona, u slučaju da se izgubi.

Untitled

Izbjegavajte slatkiše

Dobro je poznato kako slatkiši djeluju na mališane. Izbjegnite stres koji vam oni mogu donijeti. Pripremite neke slane grickalice, kiflice, sir u kockicama i voće – sve što može spriječiti šećernu hiperaktivnost kada dođete u novi i nepoznat grad.

Provjerite pasoše

Dječiji pasoši važe 5 godina i često imaju običaj da prestanu važiti baš kad ne gledate. Barem 4 sedmice unaprijed pregledajte sve pasoše, jer je zaista velika cijena u zadnji momenat izvaditi brzi pasoš, a da ne spominjemo neugodnosti na granici ako pasoš više ne važi.

Uključite i stariju djecu

Najbolji način da izbjegnete depresivnog i nezadovoljnog tinejdžera na putu, jeste da ih uključite u samo planiranje putovanja. Pitajte ih šta bi oni željeli da rade i da ih usreći, nađite neki super kompromis. Možda se pozitivno iznenadite kad čujete da to nije samo provedeni dan na internetu.