Nauka dokazala: Ko nas voli više, pas ili mačka?

Debati između vlasnika pasa i mačaka na temu čiji je ljubimac bolji, možda se bliži kraj. Naime, naučnici su došli do saznanja ko, pas ili mačka, svog vlasnika voli više... Zahvaljujući novoj studiji koju je sproveo neurolog i profesor na Univerzitetu Claremont Pol Zak, može se dokučiti ko je pobjednik u ovoj vječnoj raspravi.

cute-dogs-hugging-humans-986061e6860d1a89c55fb536a037d2e645

Jedna ranija studija pokazala je da psi vole svoje ljude pet puta više nego mačke i da su im daleko privrženiji. Dokaz za to je njihova beskompromisna poslušnost kada je reč o komandama, dok je sa mačkama na tom polju „teško pregovarati“.

Pol Zak je uzeo je uzorke krvi od 10 pasa i 10 mačaka prije i poslije igranja sa njihovim vlasnicima, jer je želeo da provjeri nivo oksitocina (hormon sreće) u njihovoj krvi.

Oksitocin se proizvodi u mozgu kada nam je do nekog stalo. To je ono što sisarima omogućava da se za nekog vežu i osjete bliskost. – rekao je Zak za Huffington Post.

1454367222551

Nakon Zakovog eksperimenta nivo oksitocina kod pasa bio je 57,2 odsto.

Dakle, vas pas zaista voli, i to mnogo! – rekao je Zak.

Procenat lučenja oksitocina kod mačaka bio je samo 12 odsto.

Doktor Zak objasnio je da ovo nikako ne znači da osobe koje čuvaju mačke treba da očajavaju. Mačke su i inače manje društvene od pasa i više se vezuju za teritoriju, a ovaj eksperiment je sproveden u sterilnim uslovima.

On je naveo da bi rezultat sigurno bio drugačiji da je eksperiment bio sproveden u kući vlasnika:

-Tada bi mačke lučile više oksitocina, svakako. – rekao je istraživač za Huffington Post.

dfbda73662761257a9ce0ceaef631163

Čiju stranu vi birate? Pas ili mačka? 🙂