Lavanda – biljka koja i opušta i budi

Nazivaju je mediteranskom kraljicom, a tu je titulu zaslužila brojnim ljekovitim svojstvima. Evo u čemu nam sve može pomoći lavanda sa nekoliko jednostavnih pripravaka od lavandina eteričnog ulja.

lavanda

Osnovna djelovanja lavande:

Sredstvo za smirenje Eterično ulje lavande ima umirujući miris, što ga čini izvrsnim tonikom za živce. Lavanda pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njen ugodan miris otklanja umor i nemir, te povećava mentalnu aktivnost. Kao sredstvo za smirenje i opuštanje, osim ulja, pomaže i čaj od cvjetova lavande, te kupka.

Nesanica Lavandino eterično ulje umiruje tijelo, ugodno rashlađuje i potiče san.

Uklanjanje ili smanjenje bolova Eterično ulje lavande izvrstan je lijek za razne vrste bolova. Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, djeluje na upale mišića i smanjuje  mišićnu bol i napetost, utječe na reumu, uganuća, lumbago. Redovita masaža uljem lavande olakšava bolove u zglobovima.

Urinarni trakt Eterično ulje regulira urinarne poremećaje i stimulira proizvodnju mokraće. Pomaže u reguliranju hormona, ublažava cistitis ili upalu mokraćnog mjehura, te smanjuje grčeve.

Dišni sustav Lavandino ulje intenzivno se koristi za dišne probleme, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade, astmu, začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis. Kod tih je stanja ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, prsa i leđa.

Cirkulacija Eterično ulje lavande potiče cirkulaciju u tijelu. Snižava krvni tlak i koristi se kod hipertenzije.

Probava Ulje lavande korisno je za probavu jer povećava pokretljivost crijeva. Također, potiče proizvodnju želučanih sokova i žuči, te pomaže u liječenju bolova u želucu, kolika, nadutosti, povraćanja i proljeva.

Imunitet Redovna upotreba eteričnog ulja lavande pojačava otpornost na bolesti.

Njega kože Zdravstvene prednosti eteričnog ulja za kožu mogu se pripisati antiseptičkim i protugljivičnim svojstvima. Ulje se koristi za liječenje brojnih kožnih bolesti, akni, psorijaze, upala. Dobro je za rane, posjekotine, opekline (iritacija na sunce, opeklina), te pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.

Odmor za dušu, kožu i tijelo uz Amama ulje i jastuk!

0dcd76aa1302b7c5bb747e694ce1942b

Nekoliko praktičnih pripravaka od lavande

Ukoliko ste pod stresom i potrebno Vam je opuštanje, ili samo volite miris lavande, jastuk i mirisna svijeća će biti savršen spoj za Vas.

1. Ulje za njegu kože: Kapi lavandina eteričnog ulja koje odlično umiruju kožu, posebno nakon iritacija, pomiješane s maslinovim uljem, odlična su kombinacija. Navedenom kombinacijom možete tretirati cijelo tijelo, lice i kosu.

2. Ulje za uklanjanje napetosti, glavobolje: Neutralnom ulju (sezamovo ulje) dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i nanesite ga na sljepoočnice, te na stražnji dio vrata kako biste uklonili bol i napetost.

3. Čaj: Ugodna okusa, lavandin čaj ima široku primjenu. Koristi se za umirenje i opuštanje, kod nesanice, a djelotvoran je i kod oslabljenog imuniteta i prehlada. Četiri žlice suhih cvjetova lavande prelijte litrom vruće vode. Pustite da odstoji 5 minuta. Čaj procijedite, dodajte mu prstohvat cimeta i pijte ga tokom dana (ukoliko želite tokom cijelog dana piti topao čaj, ulijte ga u termosku).

4. Kupka: Prednosti lavandine kupke su višestruke. Osim relaksirajućeg djelovanja na mišiće, miris lavande opušta i smiruje, a antiseptička svojstva djeluju na akne. Usitnjeno cvijeće omotajte gazom ili tkaninom, svežite i stavite u vruću vodu. Poželjno je pričekati nekoliko trenutaka da se sadržaj cvijeta poveže s vodom.

5. Kupka sa cvijetom lavande: 50 grama suhog cvijeta lavande prelije se litrom kipuće vode. Nakon 30 minuta ocijedite, te dodajte vodi za kupanje.

6. Kod blažih probavnih poremećaja: Jednom dnevno, nekoliko kapi lavandina ulja nakapajte na kocku šećera koju ćete zatim polako otopiti u ustima.

7. Nesanica: Preporučljivo je u večernjim satima popiti blagi čaj od kamilice i lavande (kašikicu suhog cvijeta lavande i kašikicu suhog cvijeta kamilice, preliti s 3 dl vruće vode). Piti procijeđeno nakon 5 minuta.

8. Nesanica i ublažavanje nemira kod djece: U sobi zapalite mirisnu lampicu s eteričnim uljem lavande ili pored jastuka stavite platnenu vrećicu napunjenu suhim cvjetovima lavande.

9. Kod uboda kukaca: Kap-dvije eteričnog ulja nanesite izravno na mjesto uboda.

10. Cvjetna vodica: Zbog uravnotežene pH-vrijednosti, hidrolat lavande idealan je za njegu svih tipova kože. Cvjetna vodica rashlađuje i umiruje kožu što posebno pomaže kod uboda insekata, akni, iritacija i upala. Za ljetnih vrućina, idealan je kao sprej za osvježavanje lica.

Izvor:sensaklub.hr

Odmor za dušu, kožu i tijelo uz Amama ulje i jastuk!
Ukoliko ste pod stresom i potrebno Vam je opuštanje, ili samo volite miris lavande, jastuk i mirisna svijeća će biti savršen spoj za Vas.

cvety-svechi-lavanda-lepestki