Kako se spakovati za 10 dana u samo jednu torbu?

Putovanja avionom su jeftinija nego ikad uz mnoge niskobudžetne aviokompanije. Međutim, desit će vam se veoma često da, dok je karta jeftina, prtljak košta isto ili duplo od cijene leta. Popularne niskobudžetne aviokompanije poput WizzAir-a, Easy Jet-a i Ryanaira u cijenu karte uključuje samo ručni prtljag. Da biste to okrenuli u svoju korist, potrebno je naučiti kako se „pametno“ spakovati. Na youtube-u možete naći više korisnih savjeta i instrukcija kako kofer od 8 kg pretvoriti u onaj od 20 kg. Ne, ne mislimo da ste čarobnjak, ali kada se pametno spakujete, svi ostali će pomisliti da jeste. ;)

dsa

Prije svega pogledajte kakva je vremenska prognoza i napravite popis stvari koje su vam potrebne. Dosta je korisno napraviti plan odjevnih kombinacija, tako da jedne iste farmerke možete nositi uz tri različite majice, ili jednu majicu na dvije suknje i sl. Cipele često predstavljaju najveći problem, pa izaberite jedne sportske i jedne „za srediti se”.

Stjuardesa Heather Poole za NY Times podijelila je nekoliko savjeta kako u ručnu prtljagu spakirati odjeću za putovanje od čak deset dana.
U ručnu prtljagu je spakirala troje kratke hlače, troje svečane hlače, jednu suknju, troje traperice, tri spavaćice, tri kupaća kostima, tri lagane vestice, četiri haljine, deset običnih majica, šest košulja, ručnu torbicu, higijenske potrepštine i dva para cipela!
Možda i previše, ali pokazuje koliko toga stane u torbu malih dimenzija.

1. Ključ je u rolanju odjeće!
Odjeća koja je složena kao u ormaru zauzima previše mjesta. Uostalom, rolanjem odjeće spriječit će se njeno gužvanje.
Stoga, napravite popis odjeće koja vam treba, izvadite je i zarolajte.

2. Cipele idu na rubove
Najprije u torbu ubacite cipele, tako da ih stavite uz rubove. Na taj način osigurat ćete samu torbu jer će biti čvršća, te one neće zauzeti previše mjesta.
Nakon cipela postavite zarolane traperice, pa majice.

3. Laganija odjeća ide na vrh
Nastavite s laganijom odjećom tako što ćete zarolane krpice ugurati da između njih ne stane ni igla. Na vrh ubacite torbicu i higijenske potrepštine.

Ako niste „fan“ rolanja, onda pogledajte i sljedeći prijedlog koji je mnogim svjetskim putnicima sačuvao par novčića više u novčaniku.