Kako je nastala najvažnija sporedna stvar na svijetu – fudbal

Igre koje su se temeljile na šutiranju lopte odigravale su se u mnogim zemljama tokom historije. Najstarija igra o kojoj postoje dokumenti je cuju, koja se pominje tokom vojnih vježbi u staroj Kini u 3. stoljeću prije nove ere.

Pravila fudbalske igre izmišljena su u Cambridgeu 1848. godine, ali nisu bila usvojena. Tokom 50-ih godina 19. stoljeća brojni klubovi u državama s engleskim maternjim jezikom igrali su fudbal koji se razlikovao od jednog do drugog mjesta. Neki su klubovi donosili sopstvena pravila, a najpoznatija su bila „Sheffieldska fudbalska pravila“ iz 1867. godine.
Sva ova pravila su imala pozitivnu posljedicu: stvaranje prvog fudbalskog saveza, dana 26. oktobra 1863. godine. Prvo okupljanje saveza bilo je u Freemason’s Tavern u ulici Great Queen Street u Londonu.

53137913-8ea8-48b4-a97f-3b8357e60dd4-fudbal1-previewOrg

U Freemason’s Tavern, tokom pet susreta između oktobra i decembra, donijeta su službena pravila koja su, s manjim izmjenama, na snazi i danas. Na završnom sastanku, klub Blackheath povukao se iz saveza zbog izbacivanja dva pravila:

• prvo, u kojem je pisalo da je dopušteno igrati rukom bilo gdje na terenu
• drugo, u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.

Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo je tijelo osnovano 1886. godine poslije sastanka u Manchesteru. Na tom sastanku su učestvovali, osim engleskog, i škotski, velški i irski fudbalski savez.

Najstarije fudbalsko takmičenje je engleski FA kup, prvi put održan 1872. godine. Engleska je također dom najstarije lige, osnovane 1888. godine od strane Aston Ville. Originalni sistem takmičenja okupljao je 12 ekipa iz srednje i sjeverne Engleske.

FIFA je osnovana 1904. godine u Parizu, obećavši da će poštovati i pokušati da unaprijedi fudbalska pravila. Povećana popularnost fudbala na međunarodnom nivou dovela je da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U današnje vrijeme, IFAB se sastoji od četiri člana iz FIFA-e, kao i od jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza.

33ea591b23f211b78cc89691004f1508

Danas, fudbal svoj status najpopularnijeg sporta na svijetu duguje jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi. Fudbal se danas igra na profesionalnom nivou u više od dvjesta zemalja svijeta, a zanimljivo je napomenuti da je, prema FIFA-i, veći broj amatera nego profesionalaca. Takođe, FIFA je 2001. objavila da preko 250 miliona ljudi igra fudbal redovno za neki profesionalni ili amaterski klub.
U velikom dijelu svijeta, fudbal zbog činjenice da je ekipni sport, zbližava ljude i poboljšava odnose između mjesta, gradova, pa čak i država.
Kada je u Engleskoj oko 1650. godine ukinuta zabrana igre loptom uvedene kraljevskim dekretom 1314. godine igra se brzo širila po školama. Nekih određenih pravila nije bilo, osim što se nije smjelo igrati rukama.
Igrači po školama su se podijelili u dva tabora:
Godine 1855. u Sheffieldu i Cambridgeu osnovani su prvi engleski fudbalski klubovi.
Povećanjem broja klubova nastala je potreba za organizovanom igrom. Pristalice dribling game prihvatile su 1863. godine pravila koja je za ovu igru napravio M. Tring (1862) rektor škole u Uppinghamu i iste godine u Londonu osnovali prvi fudbalski savez Football Association koji je propisao 13 pravila za igru. Tek od te godine može se govoriti o fudbalskoj igri u današnjem smislu.
Postoji 17 fudbalskih pravila.
Fudbalska pravila, još poznata i kao fudbalski zakoni, pomažu u odigravanju fudbalskih utakmica. Svako novo pravilo i izmjenu postojećih mora da potvdrdi IFAB.
Izvor: brzevijesti.ba

 
Da li je i tebi fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu?